Erpse Driebanden kampioenschap 2023, succesvol verlopen.

19 januari 2023

De afgelopen week werd in Den Hazenpot in Boerdonk het Erpse Driebanden kampioenschap 2023 gehouden, georganiseerd door biljartclub “De Molen” uit Boerdonk. Van 5 t/m 13 januari werd er door 50 biljartliefhebbers uit Erp, Keldonk en Boerdonk, gestreden om de bekers en de eer.

Na 2 jaar geen driebandentoernooi, door het Corona-virus, kon het dit jaar weer door gaan. Het aantal deelnemers, verdeeld over een A- en B- klasse, was gelukkig niet minder dan voorgaande jaren. Na iedere speelavond werden de uitslagen weer keurig doorgemaild naar de deelnemers, zodat iedereen op de hoogte bleef van de uitslagen en de komende wedstrijden. Ook tussentijdse wijzigingen werden telkens opnieuw ingepast en alles klopte tot in de puntjes. Het toernooi is daarom wederom goed verlopen, met dank aan Theo Donkers.

Op vrijdag 13 januari was het zover dat de finales gespeeld werden.

Als eerste werden de halve finales in de B-klasse gespeeld. Op biljart 1: Huub Bongers tegen Ton van Vijfeijken. Huub had een heel regelmatig toernooi gespeeld en vele gelijkwaardige tegenstanders uitgeschakeld. Maar liefst 3 keer wist hij te winnen via de barrage. Ton, die voor de eerste keer meedeed speelde ook heel regelmatig. Gemiddeld 6 caramboles per wedstrijd. Helaas verliep deze halve finale anders. Beiden wisten hun niveau niet te halen, maar het werd een toch ruime overwinning voor Huub, 7 tegen 4. Ton eindigde als 4e in het toernooi.

Gelijktijdig op biljart 2: Andre v.d. Heijden tegen Joop van Berlo. Joop begon goed aan de wedstrijd. Hij bleef dit de hele wedstrijd doorzetten en speelde de beste wedstrijd van het toernooi. Andre kon het dit keer niet bijbenen. Ook hij speelde een goed toernooi, met een gemiddelde van 8,5 carambole per wedstrijd. Joop won de halve finale met 15 tegen 7, en kon zich op maken voor de finale. Andre werd 3e in het toernooi.

.

Om 19.45 uur konden we beginnen met de halve finales in de A-klasse. Op biljart 1: Ad Verbruggen (14) tegen Piet v.d. Crommenacker (12).

Piet nam al snel een voorsprong. Halverwege de partij had Piet zijn aantal te maken caramboles al op het scorebord staan, terwijl Ad nog maar halfweg was. Ad wist het tij te keren en met een goede “2e helft”, wist hij Piet te verslaan. Piet, die dit toernooi ook een goed gemiddelde haalde, ruim 14,5 carambole per wedstrijd, moest genoegennemen met een 3e plaats.

Op biljart 2: Ad v.d. Tillaart (10) tegen Geert Brugmans (10). Het werd een spannende partij. Beiden gaven elkaar weinig toe. Ad speelde het hele toernooi al rond zijn gemiddelde. Dat deed hij ook deze wedstrijd. Geert speelde een uitstekend toernooi. Hij had zelfs de beste partij van het toernooi achter zijn naam staan. Echter in deze halve finale wilde het bij Geert niet lukken. Ad won met 10 tegen 9. Geert eindigde als 4e in het toernooi.

De B-finale, tussen Huub Bongers en Joop van Berlo, was helaas niet zo hoogstaand. De spanning had bezit genomen van de biljarters. Beiden wisten niet de caramboles te maken, die we van hen gewend waren. Maar dat gebeurt wel vaker in finales. Joop nam telkens een voorsprong. Huub bleef in de achtervolging, maar wist Joop nooit in te halen. Het werd 8 tegen 5. Joop werd kampioen. Een terechte winnaar met een gemiddelde van 9 caramboles per wedstrijd. Huub had een gemiddelde van bijna 8,5 carambole per wedstrijd.

De finale van de A-klasse ging tussen Ad Verbruggen en Ad v.d. Tillaart. Ad Verbruggen speelde vanaf het begin tot het einde onverstoorbaar en wist de ene carambole na de andere te maken. Op ervaring. Voor Ad v.d. Tillaart gold dat niet. Hij kon niet in zijn ritme komen. Dan speel je geen prettige wedstrijd. Maar dat hoort soms ook bij de biljartsport. Het was al snel duidelijk dat Ad Verbruggen de winnaar werd. Een terechte winnaar met een mooie manier van spelen. Uitslag 17 tegen 5. Ad v.d. Tillaart werd 2e met een gemiddelde van bijna 10. Ad Verbruggen scoorde het hoogste gemiddelde van het toernooi: gemiddeld 17,7 carambole per wedstrijd

Naast biljarten werd er ook een loterij gehouden, met diverse levensmiddelentassen als hoofdprijs. Iedereen bedankt, die loten heeft gekocht. Ook speciale dank aan Piet v.d. Crommenacker van de kantine van R.K.S.V. Boerdonk voor het telkens mogen lenen van het “derde “biljart, en transportbedrijf van Lankveld voor het vervoer van het biljart.

Namens de organisatie willen we alle deelnemers, tellers en schrijvers, sponsors, vrijwilligers van “Den Hazenpot” en natuurlijk het publiek bedanken voor de bijdrage aan een wederom geslaagd toernooi.

Uitslagen van de finalisten:

A-klasse

1 Ad Verbruggen gmc 124    brt 175      gem. 0.709   h.s. 5

2 Ad v.d. Tillaart gmc 69    brt 175    gem. 0.394 h.s. 4

3 Piet v.d. Crommenacker gmc 73 brt 125 gem. 0.584 h.s. 4

4 Geert Brugmans     gmc 72 brt 125 gem. 0.576 h.s. 7

B-klasse

1 Joop van Berlo gmc 54    brt 150     gem. 0.360   h.s. 3

2 Huub Bongers gmc 50    brt 150     gem. 0.333 h.s. 2

3 Andre v.d. Heijden gmc 42 brt 125 gem. 0.336 h.s. 3

4 Ton van Vijfeijken gmc 29 brt 125 gem. 0.232 h.s. 2

Toernooigemiddelde A-klasse: 0.452

Hoogste serie A-klasse: 7 door Geert Brugmans.

Meeste caramboles in 25 beurten: 23 door Ad Verbruggen en Geert Brugmans.

Toernooigemiddelde B-klasse: 0.349

Hoogste serie B-klasse: 4 door Eric Kuijpers, Ad Bouwe en Hennie Leppers.

Meeste caramboles in 25 beurten: 15 door Joop van Berlo.

Bij de Foto: De winnaars, vlnr., Andre v.d. Heijden, Huub Bongers, Joop van Berlo, Ad Verbruggen, Ad v.d. Tillaart en Piet v.d. Crommenacker.

Last modified: 19 januari 2023

Comments are closed.